DDCountry.no


Anne Berit 4

Anne Berit Andersen

På forsiden akkurat nå

Nordnorsk country debutant
Anne Berit Andersen (tidligere Yttervik) fra Øksnes i Nord-Norge er en ny og spennende artist på platemarkedet. I disse dager er hun ute med sitt debutalbum, ”Maleri, utafør sted og tid”, hvor ingen ringere enn Ottar ”Big Hand” Johansen og Spellemannprisvinner Tore Andersen har vært produsenter.
Musikk med mening
Helt fra barnsben av har Anne Berit likt å synge, og hun kommer fra en familie som alltid har vært opptatt av sang og musikk.
– Country musikken spilte en sentral rolle i familien vår, og det var slik jeg fattet interesse for denne sjangeren. Som så mange andre stod jeg med hårbørsten i handa og sang foran familie og venner, sier hun og ler. I voksen alder er det vel tekstene i en country låt jeg ofte faller for. Jeg lytter alltid til tekstene, og for at jeg skal kunne synge dem, må de gi mening. De omhandler dagligdagse og nære hendelser som folk kan kjenne seg igjen i. Musikk er for meg terapi. Hellbillies sier det i en tekst…”finns 1000 sanga for alt”, og det er sant.
Duett med legende
Anne Berit har reist rundt og spilt i mange år, både med bandet sitt, og på egen hånd hvor hun har opparbeidet seg en stor fanskare.Hun har opptrådt på små og store arrangementer, og høydepunktet var da hun fikk synge duett med country legenden Bobby Bare under Countryfestivalen i Lofoten.
– Jeg var nok egentlig ikke helt klar over hvor stor Bobby Bare var før jeg så folkemengden som samla seg den kvelden han opptrådte. Det var et stort øyeblikk å få synge duett med han, og han var en veldig jordnær og trivelig kar.
Realisering av en drøm
Den store drømmen til Anne Berit har vært å få gi ut plate. Hun tok tidligere i år kontakt med Carl Martin Kisen i Mariann Records hvor hun presenterte låtmaterialet sitt, og han foreslo at hun skulle gjøre plata på norsk. Som sagt så gjort, Anne Berit snudde fra engelsk til nordnorsk på rekordtid og platedrømmen ble realisert.
– Det er nytt for meg å synge på norsk, så nå framover vil jeg tro at jeg absolutt vil skille meg ut ved å presentere country på nordnorsk. Jeg har stor tro på å synge på morsmålet, og da på dialekt. Det blir mer personlig, det er identitet over det, og ikke minst – alle forstår det. Det er heller ikke mange jeg kan sammenlignes med stilmessig. Debutplata er variert i tekst og rytmer, og består av dansbare swinglåter, middelstempo låter og nydelige ballader.

– Jeg har jo også vært så heldig å få med meg to så drevne karer som Ottar og Tore til produsenter, så det er jeg veldig takknemlig for. Begge har også bidratt med låtmateriale til plata. Det har vært en veldig lærerik prosess for meg, vi var jo 14 dager sammen i studio, og jeg fikk være med på hele produksjonen fra første tone. De vet hvordan sjangeren skal være, og skjønte fort hva slags uttrykk jeg ville ha.

Selv har Anne Berit bidratt med tre låter på plata, blant annet tittelsporet ”Maleri, utafør sted og tid”, som det også tidligere i sommer ble laget video til.
– Vi spilte inn videoen på Dønna i Helgeland, der jeg har tilbrakt mange av mine barndoms somre, og med den fantastiske naturen som bakgrunn blir den absolutt noe å glede seg til.
Perfeksjon
Anne Berit er en perfeksjonist i det hun gjør, og tilbakemeldingene hun har fått fra publikum har vært utelukkende bra.
– Jeg synger nesten hva som helst, har et bredt spekter i stemmen og synger rent. Jeg er perfeksjonist der, det skal låte bra. Jeg er sprudlende på scenen og beveger meg gjerne over hele spillelokalet. For meg er det viktig å inkludere publikum. De skal alle føle at de er spesielle i mine øyne, for det er de som er min inspirasjon til å holde på med dette. Uten dem blir det meningsløst. Hver gang jeg kan se at jeg har rørt ved noen sitt hjerte, får jeg ti ganger tilbake.

I tillegg til musikkarrieren er hun også student på siste året, hvor målet er allmennlærer.
– Det er masse å henge fingrene i om dagen, og hodet flyter snart over av informasjon, sier hun og ler. Jeg storkoser meg, og nå fremover gleder jeg meg masse til å reise rundt og presentere nye låter for publikum. Til slutt må jeg også få legge til at jeg er veldig stolt av bandet mitt; Anne Berit & Spællkompaniet som vi nå kaller oss. De har vært trofaste følgesvenner siden 2007, og jeg ville aldri nådd så langt om det ikke hadde vært for dem.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også