DDCountry.no


Arne Benoni 2014

Gråt da Jim Reeves døde

På forsiden akkurat nå

Arne Benoni inviterer til mimrekveld for å hylle sitt store forbilde.
Tekst: Frode Thingstad
– Jeg ble trist og brast i gråt da jeg hørte at Jim Reeves var død. Han var mitt store forbilde, og han har betydd enormt mye for karrieren min, sier Arne Benoni. Søndag 16. november opptrer han i Oslo Konserthus med kabareten ”Jim Reeves – Mennesket og musikken”.

– Fredag 31. juli 1964 døde Jim Reeves, bare 40 år gammel. Jeg husker dagen som om den var i går, og det er ikke til å tro at det er gått 50 år siden den fatale flyulykken. Jeg hjalp pappa med malingsarbeid på fraktebåten han var skipper på da jeg hørte nyheten på radio. Jeg ble så trist at jeg la fra meg malingskosten og løp inn til lugaren min. Der ble jeg sittende og gråte helt til pappa kom og sa jeg måtte fortsette arbeidet, minnes Arne Benoni (63).

Den så populære og folkekjære countryartisten som opprinnelig kommer fra Hopen i Lofoten, ville først bli operasanger. I likhet med folk flest på den tiden, var det radioen han satte seg ned ved når han skulle lytte til musikk. Der stiftet han tidlig bekjentskap med italienske Enrico Caruso, svenske Jussi Björling og våre egne Åse Nordmo Løvberg og Kirsten Flagstad som også ble hans store idoler. Inntil han som tiåring hørte Jim Reeves for aller første gang:
– Det varte bare ett kjapt minutt fra jeg gikk fra opera til country og ble en stor fan av sangeren med den nydelige stemmen. Jeg fikk dessverre aldri anledning til å høre ham live. Jeg var jo bare guttungen da han opptrådte i Njårdhallen i Oslo 15. april 1964 – bare kort tid før han døde. Jeg husker jeg var temmelig lei meg for at jeg ikke fikk anledning til å reise til konserten, men håpet jeg ville få en ny mulighet senere. Slik ble det dessverre ikke. Jim døde jo bare kort tid senere, forteller Benoni.

Har du truffet noen i Jim Reeves’ familie?
– Kona Mary traff jeg flere ganger. Første gangen vi møttes var da jeg besøkte Jim Reeves’ museum som hun drev. Jeg husker vi ble stående og se på hverandre som om vi hadde kjent hverandre lenge. Plutselig kom hun bort til meg og ga meg en god klem og ei beltespenne som jeg fortsatt bruker på jobb. Det ble starten på et svært nært forhold som varte helt til hun ble syk og døde i 1999. Jeg besøkte henne hver gang jeg var i Nashville.
Den sindige nordlendingen liker ikke å skryte, men forteller likevel stolt at han ved flere anledninger har fått låne gitaren Jim Reeves pleide spille på:

-Leo Jackson, som helt siden starten i 1953, spilte fast i bandet hans arvet denne gitaren etter Jims død. Jeg var så heldig at jeg fikk låne den ved flere anledninger da jeg turnerte i USA. Og det var den samme gitaren jeg også brukte under innspillingen av musikkvideoen ”Angel of Mercy”.
Benoni sier han fortsatt har like stor glede av å lytte til Jim Reeves’ musikk, og at han for alltid vil være en like stor beundrer av ham.

– Det er dessverre ikke så mye folk flest vet om livet hans. Derfor skrev jeg kabareten ”Jim Reeves – Mennesket og musikken” hvor jeg også forteller historier om livet hans mellom alle låtene jeg spiller. Dette er min hyllest til en meget stor artist som dessverre gikk bort så alt for tidlig, forteller Arne Benoni som i år har vært på kulturhusturne over hele landet. Den store finalen blir når han opptrer i Oslo Konserthus søndag 16. november.

PÅ TURNÈ: Arne Benoni har i hele år besøkt kulturhus over hele landet og gjort stor suksess med sin nyskrevne kabaret om Jim Reeves. Søndag 16. november avslutter han turneen i Oslo Konserthus. Foto: ROY FLEMMING MIDTSKOG

Resten av Arne Benonis turneplan ser du her.

Onsdag 22. oktober kl. 19.00: Lyngdal Kulturhus, Lyngdal.
Lørdag 25. oktober kl. 19.00: Askim Kulturhus, Askim.
Søndag 26. oktober kl. 19.00: Larvik Kulturhus Bølgen, Larvik.
Tirsdag 28. oktober kl. 19.00: Grieghallen, Bergen.
Onsdag 29. oktober kl. 19.00: Parken Kulturhus, Ålesund.
Torsdag 30. oktober kl. 19.00: Bjørnsonhuset, Molde.
Fredag 14. november kl. 13.00: Ullensaker Kulturhus, Jessheim.
Søndag 16. november kl. 19.00: Oslo Konserthus, Oslo.

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også